Arbeidsdeskundig Onderzoek

De arbeidsdeskundige zorgt voor de wettelijk vereiste rapportage



Circle Image

Annemieke Roskam

“Vragen, doorvragen en goed luisteren om te komen tot een structurele en duurzame oplossing voor werkgever en werknemer bij arbeidsongeschiktheid en binnen de kaders van de Wet Verbetering Poortwachter. In de rapportage staat een helder advies om grip en sturing te krijgen tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid van een werknemer. Dat schept duidelijkheid. Zo maak je stappen voorwaarts.”

Wat is arbeidsdeskundig onderzoek

Een arbeidsdeskundig onderzoek bestaat uit een gesprek met de werknemer, een gesprek met de werkgever en soms ook met de bedrijfsarts. Uiteraard wordt rekening gehouden met privacy en medische geheimhouding. Op basis van feitelijke uitkomsten van dit onderzoek, geeft de arbeidsdeskundige advies over de belastbaarheid van de werknemer in zijn functie.

Wanneer arbeidsdeskundig onderzoek

De Wet Verbetering Poortwachter stelt als voorwaarde dat de werkgever (laat) onderzoeken hoe de werknemer naar vermogen kan blijven werken. Is een werknemer langer dan 42 weken (rond een jaar) arbeidsongeschikt dan is het raadzaam om contact op te nemen met Blik op Verzuim voor arbeidsdeskundig onderzoek.

Arbeidsdeskundig onderzoek

De arbeidsdeskundige komt tot een advies op basis van de volgende vier vragen:
  • Is terugkeer naar de eigen werkplek reëel?
  • Is het huidige werk passend te maken?
  • Is ander werk binnen de organisatie passend en voor handen?
  • Is werk buiten de eigen organisatie de beste optie?
Op basis van het arbeidsdeskundig onderzoek schrijft de arbeidsdeskundige van Blik op Verzuim een rapportage. Dit is compact, helder en volledig en voldoet daarmee aan alle criteria die de Wet Verbetering Poortwachter stelt.

Meer informatie

Wacht niet als u vragen heeft over arbeidsdeskundig onderzoek. Stel uw vraag of maak een afspraak via het contactformulier. We helpen u graag met deskundig advies.